Osteoblastom
Osteoblastom iyi huylu fakat lokal agresif bir tümördür. Yani bulunduğu kemikte harabiyete neden olabilir ve ameliyat sonrası tekrarlayabilir.
Osteoblastom sıklıkla 10-30 yaş arasında saptanır ve erkeklerde biraz daha sıktır.
Osteoblastom genellikle uzun kemiklerin orta kısmında yerleşir. Hastaların 3 de 1’i omurganın arka yapılarında yerleşimlidir. Nadiren el kemiklerinde de ortaya çıkabilir.
Osteoblastom hastaları hekime sıklıkla ağrı şikâyeti ile başvurur. Osteoid osteomadan farklı olarak ağrı kesiciler çok etkin değildir ve geceleri ağrıdan uyandırma çok belirgin değildir. Omurga yerleşimlilerde ağrılı skolyoz ve tortikolis ile ortaya çıkabileceği gibi büyük tümörlerde sinir basısına bağlı nörolojik semptomlar (uyuşma, güç kaybı vs) gelişebilir.
Osteoblastomun radyolojik değerlendirmede ince bir sınıra sahip litik lezyonlar şeklindedir. Lezyon içi kalsifikasyon eşlik edebilir. Tomografide kemik yıkımı daha iyi ortaya konur ve özellikle vertebra yerleşiminde ameliyat planlamasında yol göstericidir. MR özellikle agresif lezyonlarda tümörün yumuşak doku uzanımını ve spinal kord ile ilişkisini ortaya koyar.
Osteoblastom tanısı klinik ve radyolojik değerlendirme ile konabilir. Şüpheli durumlarda biyopsi yapılabilir. Patolojisi osteoid osteoma ile benzerdir fakat daha büyüktür.
Agresif osteoblastom daha ileri yaşlarda ortaya çıkar (30-40) ve daha büyüktürler. Yerleştiği bölgede daha yıkıcıdır ve tekrarlama riski daha yüksektir. Ayırıcı tanıda Osteosarkom göz önüne alınmalıdır.
Osteoblastom tedavisinde intralezyonel küretaj uygulanır. Uygun lokalizasyonlardaki tümörlerde nüks ihtimalini azaltmak için küretaj sonrası lokal adjuvan (koter, sıvı fenol, alkol vs) uygulanımı önerilmektedir. Oluşan boşluk kemik çimentosu ile doldurulabilir ve stabilite açısından gerekli durumlarda fiksasyon uygulanabilir.
Osteoblastom ameliyatı sonrası tekrarlama riski %10-20 oranında bildirilmiştir ve bu açıdan hastalar belirli aralıklarla yakın takip edilmelidir. Çok nadir de olsa malign dönüşüm riski vardır.