Leiomyosarkom

Nadir görülen kötü huylu yumuşak doku tümörüdür. Çok farklı yaşlarda görülebilse de sıklıkla orta yaş kadınlarda ortaya çıkarlar. Düz kas dokusundan kaynaklanır ve sıklıkla uyluk yerleşimlidir.

 

 

Leiomyosarkom

Tümör genelde derin yerleşimli ve büyüktür fakat küçük boyutlu, yüzeyel olabilir. Şişliğin uzun süredir var olması ve ağrısız olması hastayı ve hekimi iyi huylu olduğuna dair yanıltabilir.

Fizik muayenede genellikle yumuşak, hareketli ve ağrısız şişlik şeklindedir.

Bu hastalarda görüntüleme yöntemi olarak en sık ilaçlı MR dan faydalanmaktayız. MR tümörün yerleşimi, boyutu, sınırları ve içeriği hakkında bize ayrıntılı bilgi verir. MR ile ayrıca ameliyat planlaması, kemoterapi ve radyoterapiye yanıt değerlendirilir ve tekrarlama açısından takipte kullanılır.

Leiomyosarkom

Leiomyosarkom kesin tanısı klinik ve radyolojik değerlendirme sonrası yapılacak olan biyopsi işlemi ile konur. Biyopsi sıklıkla özel iğneler yardımıyla kapalı yöntem ile gerçekleştirilir.

Leiomyosarkom

Leiomyosarkom tanısı konulan hastaya metastaz tespiti (sıklıkla akciğer) açısından tarama amaçlı tomografi ya da PET_CT çektirilir.

Leiomyosarkom

Leiomyosarkom asıl tedavisi ameliyat ile tümörün temiz bir şekilde çıkarılmasıdır.

Leiomyosarkom

Ameliyatı kolaylaştırmak ve tekrarlama ihtimalini düşürmek için ameliyat öncesi ya da sonrası radyoterapi uygulanır. Radyoterapinin ameliyat öncesi ya da sonrasında uygulanmasının avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte birbirine kesin üstünlükleri yoktur. 

Leiomyosarkom

Leiomyosarkomda kemoterapi rutin uygulanmaz. Özellikle metastaz varlığında ve büyük ve derin yerleşimli tümörlerde kemoterapiye başvurulur.


MSO

Blog Yazılarımız

İletişim Bilgileri

Adres

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad.
Doğu İş Merkezi , No:15 Kat:7
Şişli, İstanbul
34365

Bir "TIK" Yakındayız

Please publish modules in offcanvas position.