Morton Nöroma

Morton nöroma tümör değildir. Ayak parmakları arasındaki sinirlerin sıkışmasına bağlı gelişen fibrozis ya da kompresyon nöropatisi olarak da adlandırabiliriz.

Morton nöroma genellikle tek taraflıdır. En sık 30-60 yaş kadınlarda ayak uç kısmında 2-3 ve 3-4. parmaklar arasında ortaya çıkarlar.

 

 

Morton nöroma gelişiminde uzun süreli yüksek topuklu ve dar uçlu ayakkabı giyinimi, sert zeminde sıçrama hareketleri, ayak ve parmak deformitesi/şekil bozukluğu bir diğer risk faktörüdür.

Morton nöromalı hastalar yanıcı ve batıcı ağrı ile hekime başvururlar. Uyuşma ve karıncalanma eşlik edebilir. Bu şikayetler ayağın diğer kısımlarına yansıyabilir.

Morton nöromalı hastalarda araç kullanımı ile şikayetler artabilir.  Ayakkabı çıkarılması ve masaj ile rahatlama elde edilebilir.

Morton nöromalı hastaların fizik muayenesinde lezyon bölgesine bası ve parmakların sıkıştırılması ile ağrının arttığı tespit edilebilir.

Morton nöroma tanısı klinik değerlendirme, fizik muayene ve MR ile konulabilir.

Morton nöromalı hastaların ameliyatsız tedavisinde öncelikle uygun ayakkabı (geniş taraklı ve topuksuz) ve yumuşak tabanlık kullanımı, ilaç tedavisi ve lezyon bölgesine tekrarlayan enjeksiyon (steroid+lokal anestezik) uygulanabilir.

Morton nöromanın cerrahi tedavisinde sıklıkla intermetatarsal ligaman kesilerek sinir rahatlatılır ve sinirin kalınlaşmış bölgesi çıkartılır.

 

Morton Nöroma


MSO

Blog Yazılarımız

İletişim Bilgileri

Adres

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad.
Doğu İş Merkezi , No:15 Kat:7
Şişli, İstanbul
34365

Bir "TIK" Yakındayız

Please publish modules in offcanvas position.