Kondroblastom - Codman Tümörü

Kondroblastonm kıkırdak kaynaklı iyi huylu nadir kemik tümörüdür. Codman tümörü olarak da bilinir. Kondroblastomun en sık görülme yaşı 10-30 arasıdır ve erkeklerde daha sık (3/2) saptanır.

Hemanjiom genellikle bir kas dokusu içinde yer alır fakat nadir de olsa el ve ayakta tendonlar arasında yayılabilir.

Bazen de eklem ve kemik içinde yerleşebilirler. Alt ekstremite de biraz daha sık görülebilir.

 

 

Kondroblastom hastalarında şikayetler uzun süreli vardır ve hafif seyreder. Kondroblastom yerleştiği bölgede ağrı ve şişlik ile kendini gösterir. Ağrı kesiciye yanıt çok azdır. Kondroblastomun yerleştiği eklemde şişlik ve hareket kısıtlılığı ile birlikte topallama gelişebilir.

Kondroblastom sıklıkla diz çevresi (%50 distal femur, proksimal tibia), kalça kemiği (proksimal femur), ayrıca kol (humerus) üst kısmında yerleşir.

Kondroblastom röntgende uzun kemiklerin büyüme plağında (epifiz, apofiz) 1-6 cm boyutunda iyi sınırlı, litik lezyon şeklinde kendini gösterir ve noktasal kalsifikasyonlar eşlik edebilir. Kemiğin dış kısmında (korteksde) genişleme ve düzensizlik olabilir. Kondroblastom büyüme plağını geçerek ekleme doğru uzanım gösterebilir.

Kondroblastom hastalarında çekilen tomografi ile tümörün eklem ile ilişkisi ve kemik bütünlüğü ve lezyon içi kalsifikasyonlar daha net ortaya konabilir.

Kondroblastom olguların %20’sinde lezyon içinde kist formasyonu ( MR ile sıvı seviyeleri gösterilebilir ) eşlik edebilir. MR da tümör çevresinde yaygın ödem saptanır.

Kondroblastomun ayırıcı tanıda dev hücreli tümör, berrak hücreli kondrosarkom, anevrizmal kemik kisti ve Brodie absesi yer alır.

Kondroblastomun ilaç ile tedavisi yoktur. Kondroblastomun cerrahi tedavisinde tümörün küretajı sonrası oluşan boşluğun greft/sement ile doldurulması sıklıkla uygulanan yöntemdir. Tekrarlama ihtimalini(%14-18) azaltmak için küretaj sonrası lokal adjuvan (burr, koter, fenol, alkol vs) uygulanımı önerilmektedir.

Tekrarlama ihtimalinden dolayı ameliyat sonrası 2-3 yıl hastalar yakın takip edilmelidir. Ameliyat esnasında ekleme girmekten kaçınılmalı.

Kondroblastomun kapalı yöntem ile tedavisinde radyofrekans ablasyon ile tümörün yakılması başarı ile uygulanan etkin bir yöntemdir.

Kondroblastom çok çok nadiren akciğer metastazı, kötü huya dönüşüm, yumuşak doku yerleşimli ve çoklu tutulum görünebilir.

 

Kondroblastom - Codman Tümörü


MSO

Blog Yazılarımız

İletişim Bilgileri

Adres

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad.
Doğu İş Merkezi , No:15 Kat:7
Şişli, İstanbul
34365

Bir "TIK" Yakındayız

Please publish modules in offcanvas position.