Anevrizmal Kemik Kisti

Anevrizmal kemik kisti gerçek tümör değildir. Agresif bir lezyondur. Bulunduğu kemiğe zarar verebilir ve ameliyat sonrası tekrarlayabilir.

  • %70’i kendi başına görülür. %30 diğer tümörlere eşlik eder (Dev hücreli tümör, fibröz displazi vb.)
  • 30 yaş altında kadınlarda daha sık görülebilir.

 

 

Hastalar sıklıkla ağrı ve şişlik ile hekime başvurur. Vertebra tutulumunda nörolojik semptomlar gelişebilir. Nadiren kemik yıkımına bağlı patolojik kırık gelişebilir. Genellikle uzun kemiklerin uca yakın bölgesinde (metafiz- diafiz bölgesinde) yerleşir. Büyüme plağı kapanmamış hastalarda metafizden epifize doğru geçiş gösterebilir. Ayrıca intrakortikal ve subperiosteal yerleşim gösterebilir.

 

Anevrizmal Kemik KistiAnevrizmal Kemik KistiAnevrizmal Kemik KistiAnevrizmal Kemik KistiAnevrizmal Kemik KistiAnevrizmal Kemik Kisti

 

  • %15-20 omurga kemiklerinin arka kısmını tutar. Pelvis yerleşimi nadirdir.
  • Röntgende kemik dış kısmını (korteksi) genişleten  ve incelten (destrüktif) litik lezyon saptanır ve sıklıkla merkezden uzağa yerleşir. Lezyon içinde ince septalar ve trabekülasyonlar görünür.
  • Tomografide kemik yıkımı daha net ortaya konur ve özellikle vertebra ve pelvis yerleşimde bize yardımcıdır.
  • MR ile sıvı seviyeleri ve nadiren olan yumuşak doku tutulumu gösterilebilir.

Ayırıcı tanıda basit kemik kisti, dev hücreli tümör ve telenjiektatik osteosarkoma (mutlaka biyopsi ile teşhis doğrulanmalı) göz önüne alınmalı.

Tedavide sıklıkla küretaj sonrası greft ya da çimentolama uygulanır. Tekrarlama ihtimalini (%14-34) azaltmak için kaba küretaj sonrası burr, koter, fenol ve ya alkol uygulanımı önerilmektedir. Seçilmiş vakalarda kist içine (intralezyonel) enjeksiyon (doksisiklin, alkol vs) yapılabilir. Kanamalı bir lezyon olduğu için özellikle vertebra ve pelvis yerleşimlilerde embolizasyon (kisti besleyen ana damarları anjio ile tıkama) uygulanabilir.

Tekrarlama (nüks) oranı %14-34 civarındadır ve en sık ilk 2 yıl içerisinde gelişir. On beş yaşın altında, agresif lezyonlarda ve yetersiz küretaj durumunda nüks riski yüksektir. Tekrarlama riski açısından hastalar belli aralıklar ile uzun süre takip edilmelidir.

 

 


MSO

Blog Yazılarımız

İletişim Bilgileri

Adres

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad.
Doğu İş Merkezi , No:15 Kat:7
Şişli, İstanbul
34365

Bir "TIK" Yakındayız

Please publish modules in offcanvas position.