Kemik ve Yumuşak Doku Tümörü Ameliyatları Sonrası Takip ve Kontrol
Ameliyat sonrası takip ve kontrol hastanın ameliyat masasında uyanması ile başlar. Özellikle damar ve veya siniri ilgilendiren ameliyatlarda hasta ameliyat masasından alınmadan ekstremitenin dolaşımı ve ilgili sinirin fonksiyonu kontrol edilir.
Servise Çıkış ve İlk Hemşirelik Takipleri
Servise çıkarılan hastanın rutin hemşirelik takipleri (tansiyon, nabız, ateş vs) yapılır. Yapılan ameliyata göre belirli aralıklarla dolaşım takibine devam edilir. Hastanın alması gereken ilaçlar (ağrı kesici, kan sulandırıcı, mide koruyucu, antibiyotik, serum vs) düzenlenir.
Ameliyat Sonrası Bakım ve Egzersizler
Ameliyat olan ekstremitenin (kol ya da bacak) uygun konumlandırılması (örneğin yüksekte tutulması) yapılır. Uygun hastalarda yara bölgesinin üstüne belirli aralıklarla ve sürede buz tatbiki yapılması sağlanır. Hastaların yatak içi egzersizleri hemen başlanır.
Taburculuk ve Evde Bakım Bilgileri
Hastanın ameliyat sonrası hastanede ne kadar kalacağı yapılan ameliyata, hastanın genel durumuna ve bir komplikasyon (yara problemi vs) gelişip gelişmediğine göre değişir. Taburcu edilen hastaya reçetesi düzenlenir, pansuman zamanları, egzersizler ve kontrol randevusu bilgisi verilir.
Poliklinik Kontrolleri ve Tetkikler
Ameliyat sonrası erken dönem poliklinik kontrollerinde öncelikle yara iyileşmesi takip edilir. Yara iyileşmesini takiben gerekli durumlarda profesyonel fizik tedavi desteği için hasta ilgili branş hekimine yönlendirilir. Takip aralıkları ve tetkikler hastanın tanısına ve yapılan ameliyata göre belirlenir.