Omurga, Pelvis ve Ekstremite Tümörlerinin Tanı, Tedavi ve Takibi
Lipom
- Gösterim: 1778
Lipom en sık görülen iyi huylu yumuşak doku tümörüdür. Hastalar tarafından yağ bezesi olarak adlandırılabilir. Lipom her yaş da görülebilse de çocuklarda nadirdir ve 40-60 yaş arası sıktır.
Lipom kilolu kişilerde daha sıktır ve hızlı kilo alımı döneminde büyümesine rağmen kilo verme ile küçülmezler.
Lipom kol ve bacakların genellikle üst kısmında yerleşmeye yatkındırlar.
Yüzeyel lipomlar kadınlarda, çoklu ve derin yerleşimli lipomlar erkeklerde daha sık. %5-10 sıklıkla çoklu tutulum görülür ve bu hastalarda aile hikayesi sorgulanmalıdır.
Lipomu mevcut olan hasta en sık şişlik şikâyeti ile hekime başvurur ve hasta mevcut şişliğin çok uzun süredir var olduğunu ifade eder. Yüzeyel lipomlar daha sık ve daha küçük (<5cm) , derin yerleşimli lipomlar daha nadir ve büyük (>10cm) olma eğilimindedirler. Çok büyük lipomlar damar sinir basısına bağlı ağrı ve uyuşmaya şikâyeti ile hekime başvurabilirler.
Fizik muayenede yumuşak, ağrısız ve hareketli kitle saptanır.
Direk grafide kitle içi kalsifikasyonlar saptanabilir ancak en ideal görüntüleme yöntemi MR dır.
Klinik değerlendirme, fizik muayene ve MR ile lipom tanısı konulabilir fakat şüpheli durumlarda biyopsi yapılarak tanı kesinleştirilmelidir.
Sadece muayene ve ultrasonografi ile lipom tanısı konup ameliyat ile çıkarılmasını doğru bulmuyoruz.
Mevcut şişliğin uzun süredir var olması, büyümemesi ya da ağrısının olmaması tümörün iyi huylu olduğunu garanti etmez. Hastalar tarafından yağ bezesi olduğu düşünülse de özellikle tümör cerrahisi ile ilgilenen ortopedi hekimi tarafından tanısı kesinleştirilmelidir. Lipom olduğu düşünülerek ameliyatı yapılan yumuşak doku sarkomları geri dönüşümsüz hatalara neden olabilir.
Lipomların birçoğu sadece takip edilir. Şikâyete (ağrı, uyuşma vs.) ve kozmetik soruna neden olan lipomlar ameliyat ile çıkarılabilir fakat tekrarlama ihtimalini düşürmek için tek parça halinde temiz bir şekilde çıkarılmalıdır.
Lipomlarda kötü huyluya dönüşüm çok çok nadirdir.